ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ

Είκοσι ημέρες πριν τις εκλογές, το σύνολο των δημοσκοπήσεων αποτυπώνει σταθερή και καθαρή εικόνα, όχι μόνο σε σχέση με την πρόθεση ψήφου, αλλά και σε σχέση με τις τάσεις και στάσεις τις κοινωνίας που διαμορφώνουν την πρόθεση αυτή.

Η Νέα Δημοκρατία, μετά από πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης, έχει απολέσει τα πλεονεκτήματα που την οδήγησαν στις εκλογικές νίκες του 2004 και του 2007. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών κρίνει το κυβερνητικό της έργο αρνητικά. Η εμπλοκή στελεχών της σε υποθέσεις που θεωρούνται από την κοινωνία σκάνδαλα, όχι απλώς έχει εξανεμίσει το «ηθικό πλεονέκτημα» που είχε, αλλά έχει προκαλέσει απογοήτευση και οργή, ακόμη και στους ψηφοφόρους της. Η εικόνα του αρχηγού της έχει φθαρεί, ώστε ναι μεν διατηρούνται τα ηγετικά του χαρακτηριστικά,  όχι όμως στο βαθμό που να οδηγούν σε υπεροχή του έναντι του κ. Παπανδρέου.     

Οι τάσεις αυτές προκαλούν σημαντικές, αλλά και σταθερές λόγω της έντασης των αρνητικών συναισθημάτων, μετακινήσεις ψηφοφόρων της προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ικανές - αν και λιγότερο σταθερές - μετακινήσεις προς το ΛΑΟΣ. Με τα σημερινά δεδομένα, η τελική συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ δεν φαίνεται να μπορεί να υπερβεί το 82% - 84%, με συνέπεια το ποσοστό του κόμματος να υπολογίζεται στο 35% με 37%.

Το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει καταφέρει να προκαλέσει ισχυρό ρεύμα θετικής ψήφου, έχει όμως καταφέρει να λύσει τα εσωτερικά του προβλήματα, εμφανίζεται με μία φωνή και ενιαία στάση, αξιοποιεί την πεποίθηση της πλειοψηφίας της κοινωνίας ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση και ο πρόεδρος του έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά σε σχέση με την εικόνα και τον τρόπο που επικοινωνεί με τους πολίτες. Σήμερα,  για τους περισσότερους, δεν φαίνεται να θεωρείτε «η καλύτερη» επιλογή, θεωρείται όμως «η λιγότερο κακή».

Ακριβώς γι’ αυτό συσπειρώνει εντυπωσιακά ποσοστά  ψηφοφόρων του (πάνω από 86% σήμερα), ενώ υποδέχεται ψηφοφόρους τόσο από τη ΝΔ, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τα σημερινά δεδομένα, η τελική συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 92% με 94%, με συνέπεια το ποσοστό του κόμματος να υπολογίζεται στο 40% με 42%.

Το ΚΚΕ εμφανίζεται σταθερό με δημοσκοπικά ποσοστά που,  σήμερα, παραπέμπουν σε ποσοστό ανάλογο με εκείνο του 2007, ο ΛΑΟΣ κινείται ανοδικά, με ικανές εισροές από τη ΝΔ, που παραπέμπουν σε ποσοστά σαφώς υψηλότερα από εκείνα των προηγούμενων εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει - για τους γνωστούς λόγους - σημαντικό πρόβλημα συσπείρωσης, με συνέπεια να διατηρείται οριακά πάνω από το 3%, ενώ οι Οικολόγοι  Πράσινοι δεν εμφανίζουν αυτή την ώρα δυναμική που να οδηγεί σε είσοδο τους στη Βουλή.

Είκοσι προεκλογικές ημέρες, ειδικότερα για την Ελλάδα, είναι πολύ μεγάλο διάστημα. Η προβολή των σημερινών δεδομένων όμως, επιτρέπει την εκτίμηση το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Εάν μάλιστα αποφύγει τα λάθη και - κυρίως - απαντήσει με πειστικό τρόπο στο ζήτημα της «κυβερνησιμότητας», που αποτελεί το βασικό ζητούμενο της κοινωνίας, μπορεί να μετατρέψει την ισχυρή δυναμική αυτοδυναμίας, που σήμερα διαθέτει, σε απόλυτη βεβαιότητα.