ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ

Ένα μήνα πριν τις εκλογές, τίποτα στις δημοσκοπήσεις δεν θυμίζει όσα γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι λογικό. Βιώνουμε όλοι πολύ μεγάλες και πολύ βίαιες αλλαγές. Η οικονομική μας κατάσταση επιδεινώνεται. Όλα όσα για δεκαετίες θεωρούσαμε δεδομένα για τη ζωή μας,  έχουν ανατραπεί.   Είμαστε απογοητευμένοι, απαισιόδοξοι, κυρίως, είμαστε οργισμένοι. 

Αυτή την πραγματικότητα αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις. Αυτή οδηγεί σε πρωτόγνωρες και πολύ έντονες μετακινήσεις, σε αποτύπωση νέων τάσεων, σε κατάρρευση των παραδοσιακών διαχωριστικών γραμμών που προσδιόριζαν την εκλογική συμπεριφορά.    

Η δημοσκόπηση της Alco που δημοσιεύεται σήμερα στο  ΘΕΜΑ, αποκαλύπτει ότι η καθοριστική παράμετρος που μπορεί να κρίνει  την εκλογική συμπεριφορά, έχει να κάνει με τον τρόπο που προσεγγίζουμε την εκλογική διαδικασία.

Για τους μισούς, περίπου, κυρίαρχη είναι η διάθεση να διαμαρτυρηθούν και να τιμωρήσουν τα κόμματα που στήριξαν την «πολιτική του μνημονίου», ενώ για τους άλλους μισούς, η επιθυμία να συνεχίσει η Ελλάδα να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης.  Αυτός φαίνεται να είναι ο βασικός διαχωρισμός σήμερα και είναι τόσο έντονος, ώστε ξεπερνά την παραδοσιακή αντίθεση δεξιάς / αριστεράς, τέμνοντας και τους δύο χώρους.

Όλα δείχνουν ότι καμία από τις δύο τάσεις δεν μπορεί να ξεπεράσει το 60%. Από το πια θα επικρατήσει τελικά, θα κριθούν πολλά για το βράδυ των εκλογών. Και το ποια θα επικρατήσει θα κριθεί από το περιεχόμενο των διλλημάτων που θα τεθούν, από το πόσο πειστικοί θα είναι αυτοί που θα τα θέσουν, από το πόσο και ποιο θα είναι τελικά το εκλογικό σώμα (οι τάσεις σε όσους είναι μέχρι 45 ετών είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες σε όσους τα ξεπερνούν), από το πόσο θα κόμματα θα καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.  

Όσο περιμένουμε να δούμε πως όλα αυτά θα εξελιχθούν, είναι καλό να μην λησμονούμε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτελούν  μέθοδο πρόβλεψης της εκλογικής συμπεριφοράς, αλλά μέθοδο καταγραφής τάσεων, τη στιγμή που πραγματοποιούνται. 

Σε μια κοινωνία με ελάχιστες ή ανύπαρκτες σταθερές, είναι φυσικό και οι δημοσκοπήσεις να  αποτυπώνουν έντονη αβεβαιότητα.